[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.UntitledSzynka pieczonaPorcja dla 8-10 osob.Czas przygotow.7dni + 2,5godz.1 szynka surowa (ok.2,5 kg),20 gozdzikow,10 g cynamonu w malych kawalkach,150 g suszonego utartego razowego chleba,2 lyzki soli,skorka z 1 cytryny.Marynata:1,5 l octu winnego,3 duze cebule,15-20 ziaren ziela angielskiego,10-15 lisci laurowych.Sos:2 lyzki konfitur wisniowych,200 ml czerwonego wytrawnego wina,50 g tluszczu od szynki,6-7 lyzek sosu z pieczenia szynki,4-5 gozdzikow,szczypta cynamonu,2-3 lyzeczki cukru,sol.1.Cebule pokroic w plasterki, dodac przyprawy, zalac octem, ugotowac marynate.2.Szynke obrac ze skory, zostawiajac nie wiecej niz polcentymetrowa warstwetluszczu.Z pozostalego tluszczu odlozyc 50 g na sos.Obrana szynke natrzecmocno sola, ulozyc w duzym, kamionkowym naczyniu.Zalac ostudzona marynata,przykryc, odstawic w chlodne miejsce na 7 dni.Szynke codziennie odwracac.3.Zamarynowana szynke wyjac z kamionki, osuszyc.Tluszcz naciac w kratke co 3cm.Naszpikowac rownomiernie calymi gozdzikami oraz kawaleczkami cynamonu.4.Piec w piekarniku ogrzanym do temp.220zC przez 2,5 godz, czesto podlewajac,poczatkowo woda a potem sosem wlasnym.Po 1,5 godz wyjac z piekarnika, posypac grubo utartym chlebem razowym i drobno posiekana skorka z cytryny.Dopiec, nie podlewajac juz wiecej sosem.5.Konfitury z wisni smazyc na tluszczu od szynki 10 min.Dodac sos z pieczeniaszynki, zagotowac.Dodac wino, cukier, cynamon, gozdziki i szczypte soli.Zagotowac ponownie, przecedzic przez sito.Sosem polac szynke.Podawac zpieczonymi kartoflami [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gieldaklubu.keep.pl
  •