[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Dwie wiązki ugotowanych szparagów rozdrobnić mikserem na purée1) Dwie wiązki ugotowanych szparagów rozdrobnić mikserem na Peru.8 żółtek roztrzepać z 200 g cukru tak, aby powstała masa.Zagotować 3/4 l mleka, dolać 200 g śmietany kremówki i mieszając powoli, wlewać mleko do jajek (nigdy odwrotnie!).Potem podgrzewać masę bardzo ostrożnie, mieszając drewnianą łyżką, tak żeby osiągnęła temperaturę około 90°C, lecz się nie zagotowała.Dodać cały mus szparagowy, wymieszać dokładnie trzepaczką i wstawić do zamrażarki (najlepiej, żeby było w niej minus 12°C, ale może być mniej zimna).Od czasu do czasu wyjąć i zamieszać.Zamarznięte lody podawać przybrane szparagami w syropie, który robi się tak: 8 szparagów ugotować w wodzie z cukrem (pół na pół, po 100 g) z dodatkiem wąziutkich paseczków skórki z połowy pomarańczy.Po 10 minutach schłodzić.Dla mnie - bomba! Lody szparagowe można podawać nie tylko na deser.2) No, i zupa.Obiera się szparagi, odcina główki, obierki wygotowuje w wodzie z białym winem, solą i cukrem.W odcedzonym płynie trzeba następnie ugotować trzonki bez główek.Gdy są miękkie, należy wszystko zmiksować, połączyć z wywarem cielęcym, zagęścić nieco mąką ziemniaczaną, włożyć główki, ugotować do miękkości i na końcu zaprawić zupę żółtkami ze śmietaną (już nie gotować, bo się żółtka zetną [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gieldaklubu.keep.pl
  •